dinsdag 27 oktober 2009

Wat moet je regelen als je zwanger bent?


Jong moeder, wat moet er geregeld worden?

Je hebt de keuze gemaakt om je baby te houden, ondanks je jonge leeftijd. Een kind heeft volgens jou het recht om te leven en je bent van plan er alles aan te doen om je kindje groot te brengen.
Naast alle spanningen is het verstandig om stil te staan bij de dingen die je geregeld moet hebben voor de geboorte. Welke achternaam gaat het bijvoorbeeld krijgen, waar ga je wonen, hoe gaat het financieel goed komen?

Het kindje aangeven bij de gemeente


Binnen drie werkdagen moet het kindje worden aangegeven bij de gemeente. Het kost niks en kan door de vader, moeder of iemand die bij de bevalling is geweest gedaan worden. Hiervoor is een legitimatiebewijs nodig en een geboortebewijs.

Ook moet het kind bij de gemeente worden erkend. Dit hoeft niet door de echte vader te gebeuren. Er is wel een minimum leeftijd van 16 jaar om te kunnen erkennen. Hierna ben je wettelijk verantwoordelijk voor het onderhoud van het kind. Je hebt recht op omgang en informatie. Het kind heeft erfrecht en kan jouw achternaam en/of nationaliteit krijgen. Door de erkenning hebt je niet automatisch ook gezag over het kind.

Gezag kan alleen hebben als je meerderjarig, dus 18 jaar bent. Een moeder van 16 jaar kan zich meerderjarig laten verklaren, maar voor een vader van 16 jaar geldt dit niet. De kinderrechter maakt de beslissing bij de meerderjarigheidsverklaring.

Wanneer je getrouwd ben of een geregistreerd partnerschap hebt is het gezag automatisch geregeld. Als dit niet het geval is moet de vader het kind eerst erkennen en daarna bij de rechtbank vragen of hij gezag mag uitoefenen. De moeder heeft automatisch het gezag als ze oud genoeg is. Wanneer niemand gezag over een kind heeft, moet er een voogd worden aangesteld.

Als de vader niet meewerkt


De vader heeft pas onderhoudsplicht wanner hij de baby heeft erkent. Dit erkennen is niet verplicht. Je kunt als moeder wel de volgende stappen ondernemen als je toch een beroep wil doen op de verantwoordelijkheden van de vader. Hiervoor is wel een advocaat nodig.
-De gerechtelijke vaststelling van het vaderschap
Hierbij vraag je de rechter om hem wettelijk vader te maken. Nu heeft hij onderhoudsplicht en jij hebt recht op alimentatie. De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van het inkomen van de vader. De uitkomst is hetzelfde als hij jullie kind erkent.
-De vaderschapsactie
Bij deze vorm vraag je de rechter om alimentatie van de vader. Hij is niet de wettelijke vader, maar heeft wel onderhoudsplicht voor het kind.

Als de vader ontkent dat hij de vader is, kan er een DNA onderzoek gedaan worden om te bewijzen of dit al dan niet zo is.

Hoe kun je financieel rondkomen?


Als jonge moeder woon je waarschijnlijk nog bij je eigen ouders. De overheid regelt wel extra steun voor de portemonnee. De 'babyuitkering' is speciaal voor minderjarige moeders. Dit bedrag ligt rond de 200 euro. Bij het CWI en de gemeente kun je informeren waar je precies recht op hebt. Per gemeente is dit verschillend. Via de belasting zijn er nog verscheidene toeslagen en kortingen te krijgen. Hiervoor kun je het beste bellen met de belastingdienst want de hoogte is onder ere afhankelijk van je leeftijd en je inkomen.

Op de website van het Nibud staan tips hoe je met geld om kunt gaan, met een aparte jongerenpagina. Verder is het raadzaam om in de omgeving naar tweedehands spullen te vragen. Er zijn altijd wel mensen die nog babyspullen op zolder hebben staan, en dit scheelt enorm veel kosten.



Kijk voor meer informatie op
:

Tienermoeders
Justitie - Erkenning en gezag
Justitie - Alimentatie

0 reacties:

Een reactie posten